Per Elof Nilsson Ricklund
Örnsköldsviks museum och konsthall, till 12 juni

Stipendiat och ungt löfte
Per Elof Nilsson Ricklund, brors barnbarn till Folke Ricklund på Saxnäs, går sitt tredje år på Florence Academy of Art i Göteborg. Det är en filial till konstskolan i Florens där huvudämnena är modell -, porträtt- och landskapsmåleri i realistisk och avbildande stil, vilket passar Per Elof Nilsson Ricklund alldeles utmärkt, säger han vid vernissagen på Örnsköldsviks konsthall i mitten av maj.
Hans stora förebilder är nämligen, förutom de stora mästarna Rembrandt och Tizian, även vår i år 150-årsjubilerande Anders Zorn, den amerikanske porträtt- och landskapsmålaren Andrew Wyeth (som Akvarellmuseet på Tjörn visar i sommar) och franske skulptören Gustave Rodin. Han beundrar dem för deras fantastiska förmåga att återge kroppslighet, ljusdunkelsken och en frusen rörelse.



Per Elof Nilsson Ricklund, Harald, Olja


Per Elof Nilsson Ricklund är en värdig efterföljare till sina idoler och man förstår att det mesta som är med på utställningen är väl godkända examensarbeten från de tre årens konstskolestudier. Synd, kan man kanske tycka, att inte också samtida norske målaren Odd Nerdrum finns med bland idolerna. Hans skruvade tilltal skulle kunna passa bra in i Per Elof Nilsson Ricklunds modellstudier, som i all sin perfekta avbildning blir en aning tråkiga utan någon rekvisita och skulle behöva en och annan oväntad förskjutning. Men konstnären är ung, bara 22 år, grundutbildningen är gedigen och allt kan bara anses lovande.

Eftersom det är första gången Per Elof Nilsson Rickslund visar upp sin konst för hemmapubliken, hade även vänner och släktingar samlats, för att fira bygdens son och Örnsköldsviks unga löfte. Det var fullt i utställningslokalen under vernissagen och det var också som ungt och lovande löfte han nyligen fick motta Sparbanksstiftelsen Norrlands kulturstipendium på 20 tusen.

En månad framåt finns utställningen på Örnsköldsviks museum och konsthall och i rummet bredvid kan man passa på att se glaskonstnären och fotografen Lisbeth Ekberg Tjälldins intryck från en kylig resa till Antarktis.

Text och foto: Karin Lundquist

Volym 100528